Tak, fordi du så med


Øvelser mod svimmelhed

Undgå fald - kapitel 10 ud af 13

Vær opmærksom på at øvelserne i denne video er designet til at gøre dig svimmel. Dét, at du oplever svimmelhed, når du laver øvelserne, er nødvendigt for at få det bedre på lang sigt. Øvelserne kan føles ubehagelige, men er helt ufarlige. Medmindre din læge eller evt. fysioterapeut direkte har frarådet dig at lave netop disse øvelser. 

Du kan sammenligne mekanismen i øvelserne med en sejler, der tager på havet for første gang. I starten vil han opleve svimmelhed og søsyge. Men efter et stykke tid, vil hjernen begynde at tolke signalerne anderledes, og han vil ikke længere føle sig søsyg. Det er den sammen mekanisme, der gør sig gældende, når du laver øvelserne i denne video.

Hvad hvis jeg bliver svimmel undertræningen?

Når du laver øvelserne, så prøv dig forsigtigt frem ved at kategorisere din oplevelse af svimmelhed. 

Brug lyssignalet herunder som en guide. Du skal træne i det gule felt:

Grøn: Du har ingen eller meget få symptomer og øvelserne opleves behagelige. Når du træner på dette niveau, vil øvelserne ikke hjælpe dig på længere sigt. Du må derfor godt udfordre dig selv lidt mere. 

Gul: Svimmelheden tager til i styrke, men du vil ikke føle dig så svimmel, at du bliver dårlig. Det er denne form for svimmelhed, du skal opnå med øvelserne, når du træner.

Rød: Svimmelheden er så intens, at du ikke længere kan styre den. Du kan få kvalme og trang til at kaste op. Hvis du oplever dette, har du presset dig selv for meget i øvelserne.

Du skal altså forsøge at træne i det gule felt. Du kan med mellemrum gøre øvelserne sværere, når de ikke fremkalder svimmelhed. Det gør du ved at øge hastigheden eller fortsætte til næste niveau i programmet.

Du får det bedste resultat, hvis du laver øvelserne én til tre gang dagligt. Fortsæt med øvelserne indtil du ikke længere føler dig svimmel. Hold gerne fast i træningen en uge længere.

Gør det sikkert og trygt at lave øvelserne

Når du laver øvelserne, skal du placére dig tæt på en væg eller et bord, som du kan tage fat i, hvis du kan mærke, at du er ved at falde.

Du bør altid søge læge eller ørelæge, hvis svimmelheden ikke aftager. Oplever du kraftige smerter bør du straks søge læge.

Materialer

Kom godt igang

  • Se video
  • Læs tekst
  • Vælg kapitel

Kursets vejleder

Billede af kursus vejleder Michael Smærup

Michael Smærup

Fysioterapeut og ph.d.

Michael har arbejdet med borgere som svimler i over ti år. Han underviser og forsker i dag i faldforebyggelse, vestibulære sygdomme og aldring.